ESITTELY

Binderi - kirjatNimi Binderi liittyy kirjansidontaan niin sidontanyörin nimen, bindin, kuin englannin (bookbinder), ruotsin (bokbindare) ja saksankin (buchbinder) kirjansitojaa tarkoittavien nimitysten kautta. Ruotsiksi kirjansitomo on bokbinderi. Yritykseni nimi Binderi tarkoittaa stadilaista kirjansitojaa: stadin slangiin on jo vanhastaan lainattu paljon sanoja ruotsista, ja tekijän nimityksiä on muodostettu verbistä tai substantiivista ri-johtimella (binda + ri -> binderi).

Kirjan rakenne ja tekemisen eri vaiheet ovat kiehtovia. Kirjan valmistaminen alkaa ison paperiarkin taittelemisesta ja repimisestä veitsen avulla tai leikkaamisesta kirjan vihkojen kokoiseksi – joihinkin hyvälaatuisiin papereihin saadaan repien kaunis reuna. Käsin tehdyssä kirjassa voi olla silkkilangoin ommeltu kapiteelinauha, pyöreäksi muotoiltu selkä, kannessa itse värjätty tai koristeltu nahka tai uusiokäyttöön otettu kangas sekä käsin kirjailtu, kohokirjaimin kansimateriaalin alta kuultava tai sokkopainettu nimi. On ylellistä aistia erilaiset materiaalit sormilla ja silmillä sekä tuoksuina niin kirjaa tehtäessä kuin valmista kirjaa käytettäessäkin.

Vanhojen menetelmien käyttö pysähdyttää hetkeksi hektisestä elämänmenosta: keskityn käden ja silmän koordinaatioon ja tunnen puhdasta iloa valmiista kirjasta. Tällöin olen myös osa kädentaitajien historiaa ja jatkumoa. Luovien sidosten tekemisessä taas viehättää vapaus rikkoa kaikki säännöt ja rajat ja toteuttaa kirja aivan omalla tavalla.

Kolmiulotteisen kirjan mahti on sen voittamattomassa muodossa. Uskoni perinteisen kirjan säilymiseen on vahva. Lukemiseen tai kirjan käyttämiseen ei tarvita sähköä – päivänvalo tai kynttiläkin riittää. Kirja toimii aina. Se ei ryydy pakkaseen, sen käyttämiseen ei tarvitse päivittää ohjelmia, ei hankkia uusia koneita eikä siitä synny elektroniikkajätettä. Kirja on myös fetissi, kaunis esine, ja siihen saa näppituntuman. Kirjan kauneusarvot ovat kiistattomat verrattuna ekirjoihin.

Binderi - Tarja Hyvärinen

Olen helsinkiläinen kirjansitoja. Perustin yritykseni Binderin vuonna 2016. Kirjansitojakisällin ammattitutkinnon olen suorittanut Tyrvään käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksessa Sastamalassa vuonna 2015.

Aiemmalta koulutukseltani olen filosofian maisteri ja olen työskennellyt jo pitkään julkaisutoimittajana. Tätä kautta minulla on suhde kirjoihin ja kieleen myös toisesta näkökulmasta.

Myyn kirjoja myyjäisissä ja tapahtumissa. Kirjojani voi myös tilata, info(at)binderi.fi

Facebook: @binderibooks

 

 

 

 

ABOUT THE PRODUCER

The name Binderi is linked with bookbinding both through the English “bookbinder”, as well as the Swedish equivalents “bokbindare” and the German “Buchbinder”. In Swedish a book binder’s workshop is “bokbinderi”.

The use of old methods offers a brief pause in hectic everyday life: I can concentrate on hand and eye coordination and feel joy from completed handbound book. While binding the book, I am also a part of the history and continuity of skilled craftspeople.

The power of a three-dimensional book is in its unbeatable form. My faith in the preservation of traditional books is strong. A book can be read or used without electricity and without software that constantly needs updating. Daylight, or even a candle, is sufficient. A book always works. A book is also a fetish, a beautiful object.  The aesthetic values of a book are undeniable, compared with an e-book.

I am a bookbinder from Helsinki. I set up Binderi in 2016. I completed a professional degree in bookbinding at the Tyrvää College of Crafts and Design in Sastamala in 2015. By my previous training, I am a Master of Arts, and I have long worked as a publishing editor.  It is through this that I have a relationship with the language, and with books from a different angle.

I sell books at bazaars and events – see the latest news. E-mail: info(at)binderi.fi

Facebook: @binderibooks