KIRJANSIDONTATEKNIIKAT

Voit tilata perinteisen kova- tai pehmeäkantisen kirjan. Teen myös muunlaisia kirjatyyppejä.

BOOK BINDING TECHNIQUES

You can order a traditional hardcover book. I also produce other types of books, for example Coptic binding, Carolingian leather binding, longstitch style binding, buttonhole binding, Japanese binding, Belgian binding, creative bindings or art bindings. Be in touch and I’ll tell you more about these bindings.  All the bindings can be customized to suit your needs. (Photos by Julia Weckman © Binderi)

 

SIDOKSET

Binderi NeljännessidosBinderi KokosidosBinderi Puolisidos

Irtokansisidos on tavallisin kirjatyyppi länsimaissa. Irtokansisidos voi olla kokosidos, puolisidos tai neljännessidos. Nimitykset viittaavat siihen, kuinka suuren osan kansien koko pinta-alasta peittää selässä käytetty materiaali, yleisimmin kangas tai nahka.

Binderi Koptisidos  BInderi Yksivihkoinen koptisidos

Koptisidos. Nykykirja, suorakaiteen muotoinen koodeksi, on peräisin noin 2000 vuoden takaa egyptiläisiltä ja etiopialaisilta varhaiskristityiltä eli kopteilta. Kirjan selkä on avoin eli kirjan vihkoiksi taitellut sisuspaperit näkyvät myös selän puolelta. Vihkot yhdistetään kansiin ja toisiinsa niin, että selkään muodostuu kaunis ommelkuvio. Alun perin sivuina on käytetty papyrusta tai pergamenttia. Yksinkertaisin koptisidos on yksivihkoinen. Tässä kansimateriaali tavallisesti peittää kannet kokonaan.

Binderi Tuplakansikopti

Tuplakantinen koptisidos on kehittynyt yksinkertaisesta koptisidoksesta 800‒900-luvuilla. Nimensä mukaisesti tässä sidoksessa on kahdet kannet, jotka on liimattu yhteen. Kirja näyttää muhkealta ja rakenne on tukeva. Sisempään kanteen ommellaan koptisidokselle tyypillinen kapiteelinauha. Alun perin kirjan sivuina käytettiin pergamenttia ja kansissa nahkaa tai kangasta. Nykyään sisus korvataan paperilla, mutta kannet päällystetään nahalla tai kankaalla kuten muinoinkin.

Binderi Karolinkinen sidos      Binderi Karolinkinen sidos

Karolinkinen nahkasidos. Karolinkista sidosta on käytetty lähinnä keskiaikaisissa luostareissa 700‒1100-luvuilla. Kansirakenne on vahva. Nämä olivat useimmiten käyttökirjoja ja ulkonäöltään arkisia. Ne päällystettiin yleensä paksulla säämiskällä, mutta tällä sidostyylillä on tehty myös jalometallein ja jalokivin koristeltuja hienoja messukirjoja. Alun perin sidoksessa käytettiin puukansia, jotka päällystettiin nahalla. Nykyversiossa korvaan puukannen laminoimalla useita pahveja päällekkäin ja näin saan kirjaan muhkeat kannet. Päällystän kannet nahalla tai kankaalla. Nahkaa voi koristella ja kankaaseen vaikkapa kirjoa kirjasi tai sinun nimesi.

Alkuperäisessä karolinkisidoksissa on selässä ylä- ja alapäässä koristeelliset korvat. Niiden tarkoitusta ei tiedetä varmasti, mutta on arveltu, että kirjoja on säilytetty arkussa selkä ylöspäin, ja korvista nostamalla kirja on ollut helppo ottaa ulos arkusta.

Binderi Syvätaipeinen nahkasidos Binderi Syvätaipeinen nahkasidos

Syvätaipeinen, kiintokantinen sidos on kestävä, luja ja kaunis. Se on hidas työstää ja siksi kalliimpi kuin muut sidokset. Kirjan kansissa käytetään yleensä hyvälaatuista vuohennahkaa. Keskiaikaiset kiintokantiset kirjat on sidottu aidoille bindeille eli sidontanyöreille.

Binderi Pitkäpistosidos

Pitkäpistosidos on keskiaikainen tekniikka. Sivut ommellaan suoraan kiinni taipuisiin kansiin.  Tämä Ranskassa kehitetty, alkujaan pergamenttisidos on eräänlainen väliaikaissidos matkalla länsimaiseen kirjansidontaan. Kirja aukeaa erittäin hyvin ja sopii esimerkiksi piirustukseen. Kirjan selässä näkyvät pitkät pistot, ompeleet, voi sommitella koristeellisesti eri tavoin. Ompeleen alle laitetaan usein erillinen nahka- tai kangaskappale sekä koristeeksi että vahvistamaan selkää.

Binderi

Linkkipistosidos, avoselkäinen napinläpisidos ja nauhasidos eli luurankosidos kuuluvat myös keskiaikaisiin sidoksiin. Kirjan selässä näkyvissä sidoslangoissa saattoi olla erilaisia punoksia koristeena. Selkää vahvistavat lisäkappaleet olivat yleensä luuta, puuta tai paksua nahkaa. Pitkäpistosidoksen tavoin nämäkin sidokset aukeavat erittäin hyvin. Kansimateriaaleina voi käyttää erilaisia pehmeitä ja kovia materiaaleja.

Binderi

Japanilaiset ja kiinalaiset sidokset ovat avoselkäisiä ja kevyitä ja ne voidaan toteuttaa ilman liimaa. Näissä voi käyttää vihkoiksi taiteltujen papereiden lisäksi myös irtopapereita tai haitariksi taiteltuja paperia tai kartonkia.

Binderi Belgialainen sidos

Belgialainen sidos on uusi sidostyyppi. Sen on kehittänyt belgialainen Anne Goyn vuonna 1986. Sidos on rakenteeltaan lähellä avoselkäistä, mutta siinä kuitenkin on selkäkappale. Sidos on hyvin aukeava.

2e6a6093_2

Luovat sidokset ja taidesidokset ovat yhdistelmiä tai sovelluksia perinteisistä, historiallisista ja keskiaikaisista tekniikoista tai ne voivat olla villejä kokeiluja eri materiaaleilla ja muodoilla.

Binderi Albumi

Albumin valokuville, lehtileikkeille, ruokaohjeille, neuleohjeille tai vaikkapa kuivakukille voi toteuttaa monella edellä mainituista tyyleistä.

 

Kuvat: Julia Weckman © Binderi.
Suulliset opit ja knopit: Tarja Rajakangas ja Harri Aaltonen sekä Synnöve Dickhoff, Terhi Hursti, Tiina Piisang, Rene Haljasmäe ja Lester Capon.

Lähteet:
Cambras Josep. Kirjansidonta. Osaavat kädet. Helsinki: Perhemediat, 2011.
Moilanen Tuula. Kirjansidonnan opas. Helsinki: Kustannusosakeyhtiö Taide, 2002.
Ribertholt K ja Drastrup A. Käsikirjansidonta. Helsinki: Kirjateos, 1986.
Taylor Arthur W, ed. The Thames and Hudson manual of bookbinding. London: Thames and Hudson ltd, 1978.